De Begraafplaats

December 2004

Schijnwerpers op de begraafplaats

© Elvire Vesseur, foto's Pauline Prior

De uitvaart van Theo van Gogh stond vanwege diverse redenen sterk in de aandacht. Elvire Vesseur, hoofd binnendienst van De Nieuwe Ooster in Amsterdam hield voor De Begraafplaats vlak voor en tijdens de uitvaart een dagboek bij. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe verwerk je de toeloop van mensen, hoe houd je de pers in het gareel en hoe beveilig je? Hoe werk je het beste samen met de nabestaanden en andere officiële instanties?

Uitvaartondernemers over hun relatie met begraafplaatsbeheerders

© Anja Krabben

Uitvaartondernemers hebben veel minder aan te merken op hun vakbroeders en -zusters op de begraafplaats dan omgekeerd, zo blijkt in dit artikel. In het novembernummer van Het Uitvaartwezen vertelden begraafplaatsbeheerders over hun relatie met uitvaartondernemers. In deze editie van De Begraafplaats komen uitvaartondernemers aan het woord over begraafplaatsbeheerders. Beide groepen praten frank en vrij over elkaar. Niet om te klagen of elkaar onderuit te halen, maar om van elkaar te leren.

Bekijk het volledige artikel

'Geroepen' worden tot het beheerderschap

© Pauline Prior

Een chef kwaliteitsmanager bij een farmaciebedrijf wordt gevraagd als vrijwilliger het beheer op zich te nemen van een kleine hervormde dorpsbegraafplaats in het Rivierengebied. Dat overkwam Ben van de Kieft. "Als actief meelevend lid van de kerk moet je natuurlijk je steentje bijdragen." Wat moest hij allemaal leren? Wat kwam er zoal op zijn pad?

LOB 10 jaar

© Pauline Prior

Op 13 september 1994 kwamen een twintigtal beheerders bij elkaar op de gemeentelijke begraafplaats in Apeldoorn. Dat was het allereerste begin van de LOB. De oprichtingsvergadering vond plaats op 19 januari 1995 in Bunnik. In 1999 veranderde de LOB van een stichting in een vereniging. Tien jaar LOB. Een mooi moment enkele mensen die tijdens die eerste vergadering aanwezig waren en deel uitmaakten van het eerste bestuur te vragen wat zij vinden van de huidige LOB.

Website versterkt het wij-gevoel

© Anja Krabben

Half september, tijdens de uitvaartbeurs, werd de website uitvaartbranche.nl gelanceerd. Een site voor en door de hele uitvaartbranche, die niet toegankelijk is voor het publiek en waar men dus onder ons kan zijn. De eerste reacties zijn overwegend positief. Maar waarom zijn zo weinig begraafplaatsmensen op de site te vinden?

Bekijk het volledige artikel

Je hebt zand en je hebt zand

© Pauline Harmsen / LOB

Het komt voor dat de grond waarin begraven wordt eigenlijk helemaal niet geschikt is voor dat doel. Polderland, rivierkleigebieden, veenkoloniën, er zijn zat plaatsen in Nederland waar de grond teveel water vasthoudt of te weinig 'ademt'.

Bekijk het volledige artikel

Hoe belastend is het werk op een begraafplaats?

© Pauline Harmsen

Hoe zit het met de gevolgen van het dagelijkse werken tussen de doden en degenen die om hen treuren? Zijn begraafplaatsmedewerkers sneller overspannen dan andere beroepsgroepen? Hebben ze genoeg plezier in hun werk? Of wordt het hen ook wel eens teveel?

Bekijk het volledige artikel

Aanwinst voor de boekenkast

Ada Wille schreef het praktische handboek De laatste tuin, Marie-Louise Meuris recenseert het. Haar oordeel: een nuttig naslagwerk voor beheerders, maar het biedt te weinig oplossingen.

Verder:

Op de fotopagina's: Open dag in Heilig Landstichting, foto's Pauline PriorAls bijzonder gebouw een unieke graftombe op de duurste begraafplaats van Nederland.Het favoriete plekje is van Chiel Aalberts, algemeen medewerker op de Algemene begraafplaats op de Soerenseweg in Apeldoorn.Cowboys bezoeken LOB-bijeenkomst, constateert Marie-Louise Meuris in haar column Hemel & aarde.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden, zoals: Zonder toezicht begraven en een keldergraf zonder ontluchting, mag dat?En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.Op de LOB-pagina's geeft consulent beschrijft Pauline Harmsen wat de belangrijkste gespreksonderwerpen waren tijdens de afgelopen regio-bijeenkomsten en doet ze verslag van de uitvaartbeurs.