De Begraafplaats

December 2006

Verkopen of verzelfstandigen?

© Harry Perrée

Arnhem heeft geen spijt dat ze begraafplaats Moscowa heeft geprivatiseerd. "Veel gemeenten overschatten zichzelf om te zeggen: dit moeten we zelf willen en kunnen." Maar Dordrecht pleit voor interne verzelfstandiging. "Wij houden al jarenlang geld over."

Bekijk het volledige artikel

Ruim 9000 nieuwe keldergraven

© Pauline Prior

Wat begon als een samenwerking die was gericht op het uitwisselen van ideen over keldergraven, mondde uit in een gemeenschappelijke aanbesteding van de productie van in totaal 9156 nieuwe algemene graven.

Bekijk het volledige artikel

Informatiezuilen

© Gerda Nater

De informatiezuil kan een geweldig hulpmiddel zijn om bezoekers op de begraafplaats de weg te wijzen naar de graven. Daarnaast kunnen ze ook buiten kantoortijden informatie vinden over de begraafplaats, grafrechten en onderhoud. Wat zijn de mogelijkheden, de kosten, en hoe zijn de ervaringen van collega’s die al gebruik maken van een informatiezuil?

Gemeente Apeldoorn tekent convenant met Comité van Waakzaamheid

© Pauline Harmsen

Op 7 september 2006 ondertekende de gemeente Apeldoorn een convenant met het Comité van Waakzaamheid uit Leusden. Met het convenant belooft de gemeente Apeldoorn voortaan nog 'respectvoller' te ruimen. Het Comité van Waakzaamheid pleit voor strengere regels en normen voor het ruimingsbeleid op begraafplaatsen. LOB-consulent Pauline Harmsen hoopt dat de actie van Apeldoorn geen navolging krijgt.

Bekijk het volledige artikel

'Delven en ruimen niet zonder risico'

© Gerda Nater

Een klein berichtje in de krant van 7 september trok landelijk veel aandacht: 'Grafdelver bedolven.' Gelukkig heeft de betrokken medewerker het overleefd, maar het was wel een ernstig ongeval. Hoe kun je zoiets voorkomen? En hoe staat het met de arbo-wetgeving voor begraafplaatsmedewerkers?

Bekijk het volledige artikel

Persoonlijk verlies

© Pauline Prior

Uiteindelijk is niemand gevrijwaard van het verlies van dierbaren, ook niet als je al dagelijks met sterfgevallen van anderen te maken hebt. Wat is de invloed van een sterfgeval in je directe omgeving op je functioneren op de begraafplaats? Sta je anders in je werk? En zo ja, hoe dan? “Ik kreeg het als vader toen even te kwaad.” Over verlies en ‘gewoon’ door blijven werken.

Kroatisch vriendinnetje

Marie-Louise Meuris beschrijft de ontroerende begrafenis van een Kroatisch vriendinnetje bij haar op de begraafplaats. “Terwijl ik daar zo sta in de zon, ben ik onbeschrijflijk trots op de mensen van De Nieuwe Ooster.”

Eens in de twee jaar een bijzetting

© Pauline Prior

De kleine begraafplaats in Voorschoten, steevast ‘het kerkhof’ genoemd, kent een rijke historie. Beheer en onderhoud wordt gedaan door een aantal vrijwilligers, ook wel het ‘kerkhofteam’ genoemd. Beheerder Henk Walvaart is blij met de hernieuwde belangstelling en waardering voor zijn begraafplaats.

Verder:

Het favoriete plekje is van Cornelis van der Linden, vrijwillig beheerder van de RK begraafplaats bij Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk in Nederhorst den Berg.Op de foto-middenpagina’s: natuurbegraafplaatsen in Engeland.Hedy Vegter vertelt in haar column over de inlijving van buurgehucht Ten Boer bij de stad Groningen.In Beroemd begraven het graf van circusdircteur Oscar Carré in Amsterdam.LOB-consulent Pauline Harmsen en jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelen in de Vraagbaak vragen over afwijkende afmetingen van grafmonumenten, lege urnennisen en verlenging van grafrechten.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het lentenummer komt uit in maart 2007, week 10.