De Begraafplaats

December 2010

De nieuwe Handleiding Opgraven en Ruimen

© Wim van Midwoud

Eind november is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de LOB de nieuwe Handleiding Opgraven en Ruimen geïntroduceerd. De totstandkoming van dit boekje heeft een lange voorgeschiedenis. Voorzitter en penvoerder van de hiervoor opgerichte Werkgroep Opgraven en Ruimen, Wim van Midwoud, vertelt.

Bekijk het volledige artikel

Respect voor resten?

© Harry Perrée

Wat vinden beheerders, bestuurders, belangenvertegenwoordigers, politici, ruimers en ‘betrokken burgers’ van het ruimen anno 2010? En wat zal er gaan veranderen in de toekomst? Gaat er wel iets veranderen?

Bekijk het volledige artikel

Het nieuwe ossuarium

© Pauline Prior

‘Ontwerp een ossuarium om nooit te vergeten,’ luidde de prijsvraag, die begraafplaats Orthen uitschreef, samen met het Bosch Architectuur Initiatief. Uit de 94 inzendingen werd een winnaar gekozen. Geen bizar knekelhuis, maar een monument voor het collectieve herdenken.

Bekijk het volledige artikel

Piëteitsvol – of overgevoelig?

© Anja Krabben

Een verkenning van het begrip ‘piëteit’ met betrekking tot de overledene. Wat is piëteitsvol ruimen? Maar hoe piëteitsvol is het eigenlijk om te prikken en snijden in een overledene om het er een paar dagen beter uit te laten zien? En om doden tentoon te stellen in Bodyworlds ter lering en vermaak?

Bekijk het volledige artikel

Een gemeente in beweging

© Pauline Prior

De gemeente Borger-Odoorn bestaat uit 25 kernen en beheert acht begraafplaatsen. In een beleidsplan is beschreven hoe elke begraafplaats voor een andere oplossing vraagt om zo kostendekkend mogelijk te kunnen werken.

Bekijk het volledige artikel

Drie bijzondere knekelhuizen:

De Catacomben van Parijs Kapellen met barokke botten in de Santa Maria della Concezione te Rome Kutná-Hora in Tsjechië

Verder:

Wonen op de Joodse begraafplaats Ets Haim in Ouderkerk aan de Amstel . Door Pauline PriorPapa, let’s go. De column van Roy de BeunjeHet begraafplaatsgevoel van… Frank Mutter, jurist en columnist van Uitvaart. Door Anna KroonIn Ter Navolging: Kerstgroen. Door Pauline Prior.Beroemd & Begraven: R.T. Kraijenhoff te Nijmegen. Door Roy de BeunjeDe Dames oordelen over de gemeentelijke Noorderbegraafplaats aan het Schapendijkje te Leeuwarden.De rondleiding. De column van Wim van MidwoudJurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over knekelputten.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het eerste nummer van 2011 komt uit in februari 2011, week 5.