De Begraafplaats

Juni 2007

Char op de begraafplaats

© Anja Krabben

De behoefte aan spiritualiteit lijkt toe te nemen, zo wordt alom geconstateerd. Ook begraafplaatsen krijgen hier mee te maken. Een steeds populair wordende uitingsvorm van deze nieuwe spiritualiteit is het contact zoeken met overledenen. Jomanda doet het, Char doet het, andere mediums doen het, en het publiek vraagt erom.

Bekijk het volledige artikel

Afschaffen van vergunningen: creativiteit of wildgroei?

© Gerda Nater

Een aantal gemeentes overweegt de vergunning voor het plaatsen van een grafmonument af te schaffen. Hoe staan begraafplaatsbeheerders hier tegenover? Brengt dit problemen met zich mee of zijn er juist voordelen?

Bekijk het volledige artikel

Kees Kalis neemt afscheid

© Pauline Prior

Dit voorjaar nam Kees Kalis afscheid van begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam, waar hij dertien jaar lang met veel plezier als directeur leiding heeft gegeven. Al eerder nam hij afscheid als bestuurslid van de LOB. Een interview.

Opvolgster van Kees Kalis houdt dagboek bij

© Anja Vink

‘Graag solliciteer ik naar de functie van directeur in een niet alledaagse omgeving.’ Zo luidde de eerste zin in de sollicitatiebrief van Anja Vink aan de Amsterdamse begraafplaats Buitenveldert. In april nam ze de functie van directeur over van Kees Kalis (zie het interview hiervoor). In dit dagboek verhaalt ze over de eerste weken in een voor haar geheel nieuwe wereld.

Hebben kastanjes nog toekomst

© Ada Wille en Mariska Massop

Hoe is het met de kastanjeboom op de Nederlandse begraafplaats?Een korte verkenning - met een open eind.

Bekijk het volledige artikel

Begraafplaats De Nieuwe Ooster is Arboretum

© Johan Mullenders

Het 33 hectare grote, monumentale begraafpark (en crematorium) De Nieuwe Ooster is ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Leonard Anthony Springer en is in 1892 als landschappelijk wandelpark aangelegd en heeft, anno 2005, buiten het begraven en cremeren nog steeds die functie.

‘Typische’ begraafplaatsbomen

Enkele karakteristieke bomen in zomer- en ‘winterdracht’. De keuze van Bert Hilhorst, medewerker interne zaken van De Nieuwe Ooster.

Het gat van Siebelink

© Pauline Prior

Hoe een kleine katholieke begraafplaats tot bedevaartsplaats werd voor de fans van een boekover een streng christelijk gezin.Begraafplaats 'De Wijngaard' kwam in de schijnwerpers door Siebelinks bestseller Knielen op een bed violen."Zo'n hype is leuk, maar het levert tot op heden voor de begraafplaats niets op."

Bekijk het volledige artikel

Werk dat inspireert tot dichten

© Pauline Prior

Niemand is gevrijwaard van het verlies van dierbaren, ook niet als je dagelijks met de dood van anderen te maken hebt. Wat is de invloed van een sterfgeval in je directe omgeving op je functioneren op de begraafplaats? Sta je anders in je werk? En zo ja, hoe dan? Johan Mullenders werkt sinds 1992 op De Nieuwe Ooster in Amsterdam, als administratief medewerker buitendienst. Mullenders heeft verschillende mensen in zijn naaste omgeving verloren.

Verder:

Het favoriete plekje in Dordrecht is van Thea Mastenbroek, Algemeen Assistent op begraafplaats en crematorium de Beukenhof in Schiedam.Op de foto-middenpagina’s: Herdenken buiten de begraafplaats (foto Pauline Prior).In haar column heeft Hedy Vegter het over ruimen, nummer 3 in de top-5 van belangrijkste funeraire pers- en media-onderwerpen.In Beroemd begraven: een Franse koning in Delft.Mag elke tekst op de grafsteen staan? Dit en andere vragen behandelen LOB-consulent Pauline Harmsen en jurist mr. W.G.H.M. van der Putten in de Vraagbaak.Informatie over nieuwe producten en diensten, en veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het herfstnummer komt uit in september 2007, week 36.