De Begraafplaats

Maart 2001

Professioneel advies voor de begraafplaats

© Harry Perrée

Begraafplaatsbeheer was lang een zaak van de losse pols. Maar wat als de begraafplaats vol raakt, de administratie van kaartenbak naar harde schijf moet en de wethouder het antwoord niet weet op lastige burgervragen? Dan is het tijd om plannen te maken die het beleid vastleggen en vragen beantwoorden. Gemeenten die daarvoor te weinig kennis in huis hebben kloppen aan bij een adviseur.

Bekijk het volledige artikel

Wet op de lijkbezorging: een evaluatie

Zo'n tweehonderd uitvaartverzorgers en begraafplaatsbeheerders troffen elkaar op 13 december vorig jaar in de Amsterdamse Rai. Het congres 'Lijkbezorging, actuele ontwikkelingen en blik op de toekomst' trok mensen vanuit alle delen van het land. De evaluatie van de Wet op de lijkbezorging vormde een belangrijk onderwerp op de agenda.

Bekijk het volledige artikel

Ruimen, niemand vindt het leuk

© Pauline Prior

Op de meeste begraafplaatsen moet er op een gegeven moment geruimd worden. Vooral op begraafplaatsen met veel algemene graven is het een terugkomend probleem. Sommige huren daarvoor een bedrijf in, andere doen het met de eigen medewerkers. Maar voor alle medewerkers geldt dat ze een knop moeten omdraaien - want vies werk blijft het.

Bekijk het volledige artikel

Spijt van een algemeen graf

© Anja Krabben

Bijna elke beheerder van een grote begraafplaats met diverse soorten graven, waaronder algemene, heeft er een paar keer per jaar mee te maken: de spijtoptanten van een algemeen graf. Nabestaanden die pas na de uitvaart er achter komen dat hun dierbare in een graf bij (meestal) twee vreemden is begraven. De VARA doet een oproep aan deze nabestaanden om erover te praten. Hoe vaak komt het nu voor en hoe gaan twee grote begraafplaatsen daar mee om?

Bekijk het volledige artikel

www.grafwinkel.nl

© Anja Krabben

Marketing was een belangrijk onderwerp tijdens het congres Lijkbezorging, actuele ontwikkelingen en blik op de toekomst. Marketing voor uitvaartondernemingen, crematoria en begraafplaatsen. Dat laatste kwam aan de orde in een workshop van ingenieur J.G. Schouten, manager service  marktonderzoek bij Coperatie PC. Hij liet er geen twijfel over bestaan dat internet nu al, maar nog meer in de toekomst daar een belangrijke rol in zal spelen.

Bekijk het volledige artikel

Groenonderhoud begint bij de tekentafel

© Bram Galjaard

Om verrassingen in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om al bij het maken van een ontwerp voor een nieuwe begraafplaats te kijken naar de inrichting en wijze van beplanting. Een goed beheerder is van begin af aan bedacht op de hoeveelheid werk die het onderhoud van het groen met zich mee zal brengen, en kan zo zijn eigen weloverwogen keuzes maken.

Certosa, de bella donna van Bologna

© Pauline Prior

De grootste begraafplaats van Bologna, slechts twee eeuwen oud, is van een onnoemelijke schoonheid. Certosa is een heuse necropolis, ook al willen de beleidsmakers niet dat de dodenstad te groot wordt en de stad van de levenden overvleugelt.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Op de fotopagina’s: Pauline Prior fotografeerde kindergraven. Als bijzonder gebouw een poortgebouw in Zutphen. Marie-Louise Meuris vertelt in haar column Hemel & Aarde over oude archiefstukken. In de begraafplaats als inspiratiebron: een verliefde kunstenares. In zijn Vraagbaak behandelt mr. W.G.H.M van der Putten ‘oneerlijke tarieven’ en wat te doen als iemand een overeenkomst wil wijzigen. Verder informatie over nieuwe producten en diensten en uiteraard veel nieuws, zowel van de LOB zelf als van diverse begraafplaatsen in het land.