De Begraafplaats

Oktober 2009

Aangewezen worden als gemeentelijk monument

© Leon Bok

Menig begraafplaats heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met monumentenzorg, meestal vanwege de aanwijzing van de begraafplaats of grafmonumenten als rijksmonument. Met de status van rijksmonument haal je de mogelijkheid in huis van subsidies en expertise bij restauratie en instandhouding. De regels zijn duidelijk en gelden landelijk. Dat ligt anders met wat de komende jaren nog veel houders van begraafplaatsen te wachten staat: aanwijzing tot gemeentelijk monument. Wat houdt dat precies in? En wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan?

Bekijk het volledige artikel

“In Rekken bij de gekken”

© Pauline Prior

In 1918 nam de ‘Rekkense Inrichtingen tot de Verpleging van Zwakzinnigen’ een begraafplaats in gebruik waar pupillen, medewerkers, partners en kinderen van medewerkers van de inrichting begraven konden worden. De begraafplaats is nu in handen van een stichting. Sinds kort mag er weer worden begraven.

Toiletvoorziening op de begraafplaats: een hele opluchting

© Wim van Midwoud, interviews gemeenten: Anna Kroon

Een beheerder stelde in maart 2008 via de adviesrubriek op Uitvaart.nl aan Mr. W.G.H.M. (Willem) van der Putten de volgende vraag. ‘Kan de gemeente verplicht gesteld worden om op de gemeentelijke begraafplaatsen te voorzien in een 24-uurs toiletvoorziening voor de bezoekers?’

Bekijk het volledige artikel

Regiobijeenkomst: Kijken hoe het erbij ligt in het hoge noorden

© Anja Krabben

De Begraafplaats bezocht een regiobijeenkomst in het Drentse Tynaarlo. De zon scheen, de opkomst was hoog. De aanwezigen werden rondgeleid over de redelijk nieuwe begraafplaats De Walakker in Zuidlaren en het zeer ruim aangelegde parkachtige De Duinen in Eelde.

Bekijk het volledige artikel

Uitvaartmuseum: Visitekaartje van de gehele branche

© Guus Sluiter

Onlangs startte Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover een campagne om meer structureel geld te werven binnen de uitvaartbranche. Allereerst zijn de crematoria aangeschreven, later volgen ook de begraafplaatsen en uitvaartondernemers. Directeur Guus Sluiter vertelt in dit artikel waar het museum over gaat, wat de bezoekers ervan vinden en waarom het bestaan van het museum óók belangrijk is voor begraafplaatsbeheerders.

Bekijk het volledige artikel

Nieuw milieubeleid als voorbeeldfunctie

© Pauline Prior

Eind juni liet de gemeente Nieuwegein trots per persbericht weten dat begraafplaats Noorderveld als een van de weinige begraafplaatsen in ons land voor het eerst het ISO Milieuzorg certificaat heeft behaald. Wat houdt dit in?

Bekijk het volledige artikel

Wegens Arbo-regels graven verplaatsen

© Anja Krabben

Het is niet altijd mogelijk 100% veilig te werken bij het delven van graven. Te dicht op elkaar liggende graven en te smalle paden waardoor machines er niet kunnen komen. Een rigoureuze oplossing is graven verplaatsen en paden verbreden. Wie heeft daar ervaring mee?

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Wonen op de begraafplaats in Wageningen.Het begraafplaatsgevoel van… Bas Haring. Door Anna KroonIn Ter Navolging: een boek van Ben Speijdel. Door Pauline PriorIn Beroemd begraven het graf van Majoor Bosshardt in Amsterdam.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over her begraven.Columns van LOB-consulent Wim van Midwoud en Roy de Beunje.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.Een nieuwe graffundatie en uitgebreid digitaal beheer in Nieuwe producten en diensten.De Begraafplaats verschijnt zes keer per jaar. Het laatste nummer van 2009 komt uit in december 2009, week 49.