De Begraafplaats

September 2006

Begraafplaatsen geen begeerde koopwaar voor uitvaartgiganten

© Harry Perrée

Ondernemers hebben baat bij een vrije markt. Toch staan de grote uitvaartmaatschappijen, die zich bij uitstek op deze vrije markt zouden kunnen begeven, niet te springen om overname van begraafplaatsen. Roepen dat de grafrechten te hoog worden is n, maar het daarom zelf beter en goedkoper doen is een tweede.

Bekijk het volledige artikel

Meer dan 4000?

© Leon Bok

Hoeveel begraafplaatsen zijn er nu eigenlijk in Nederland? Is dat bekend? Heeft iemand of iets (een instantie) dat ooit uitgezocht? Leon Bok heeft een lijst die waarschijnlijk redelijk compleet is. Hij vertelt hoe hij er aan is gekomen en hoe deze constant in aantal veranderd.

Verborgen leed

© Angeline Donk

Psychische belasting kan zwaarder kan wegen dan het zwaarste lichamelijke werk. Drie beheerders vertellen openhartig over de psychische belasting die zij soms in de uitoefening van hun beroep ervaren. Tevens enkele tips voor leidinggevenden hoe hier oog voor te hebben en er mee om te gaan.

In een tel kan alles anders zijn

Uiteindelijk is niemand gevrijwaard van het verlies van dierbaren, ook niet als je al dagelijks met sterfgevallen van anderen te maken hebt. Wat is de invloed van een sterfgeval in je directe omgeving op je functioneren op de begraafplaats? Sta je anders in je werk? Maar hoe dan? Wordt het zwaarder? Beleef je alles intenser? Kun je nabestaanden beter begrijpen en steunen? Of staat je eigen verdriet je daarbij juist in de weg?

Bekijk het volledige artikel

Gloednieuwe begraafplaatsen voor een eeuwenoude cultuur

© Anja Krabben

Half juni vertrok een delegatie van de Nederlandse uitvaartwereld op studiereis naar China. Anja Krabben ging mee en hield een dagboek bij. Op het programma stonden behalve uitvaartcentra en crematoria ook vier begraafplaatsen. Stuk voor stuk prachtig aangelegd en nog slechts enkele decennia jong. Maar de werkelijkheid is er net even anders dan het lijkt: er ligt geen lichaam begraven.

Het graf als rijksmonument? Rechtbank erkent rechthebbende als belanghebbende

© Pauline Harmsen

Begin dit jaar deed de Rechtbank in Den Bosch een opmerkelijke uitspraak op het gebied van de monumentenzorg, en daarmee ook op het gebied van het grafrecht. In de Monumentenwet staat namelijk dat alleen belanghebbenden een verzoek bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) mogen indienen om een cultuurhistorisch object aan te laten wijzen als Rijksmonument.

Bekijk het volledige artikel

Begraafplaats met een rijk verleden

© Pauline Prior

De begraafplaats bij het psychiatrisch centrum de Gelderse Roos in Wolfheze bestaat al meer dan een eeuw. De eerste decennia werden er uitsluitend psychiatrische patiënten en hun verzorgers begraven. Later kwam er een massagraf bij voor gevallenen tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels kunnen ook bewoners van Wolfheze er begraven worden en is de begraafplaats zelfs kostendekkend. Bijzonder is het onlangs opgerichte beeld De Keerkring, waar getraumatiseerde asielzoekers en vluchtelingen ‘kwijt kunnen wat te wreed is voor woorden.’Door

Wet op de lijkbezorging (eindelijk) naar Raad van State

© Anja Krabben

Het heeft ‘even’ geduurd, maar eindelijk is de aangepaste Wet op de lijkbezorging voor advies aan de Raad van State gezonden. De volledige tekst van het wetsvoorstel wordt pas openbaar gemaakt bij indiening bij de Tweede Kamer, maar toch zijn enkele aanpassingen al bekend.

Verder:

Het favoriete plekje is van Theun Menger, beheerder van de gemeentelijke begraafplaats van Wolvega.Op de foto-middenpagina’s: grafverering in Den HaagHedy Vegter vertelt in haar column over lastige klanten.In Beroemd begraven het graf van Johnny Jordaan in Amsterdam.LOB-consulent Pauline Harmsen en jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelen in de Vraagbaak vragen over grafrusttermijnen, uitgifte graf en overschrijving van grafrechten.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het winternummer komt uit in december 2006, week 48.