De Begraafplaats

December 1999

Rondetafelgesprek over identiteit

© Klaas Salverda

Zijn bijzondere begraafplaatsen nog van deze tijd? Hoe onderscheidt een katholieke begraafplaats zich van een hervormde begraafplaats? Wat is de definitie van algemeen begraven? De Begraafplaats nodigde drie heren uit, een van katholieke huize, een uit hervormde kringen en een ‘gemeenteman’, zette ze rond de tafel en liet hen praten over ‘de identiteit van de begraafplaats’.

Arbeidsinspectie regio Zuid evalueert pilotproject 068

© Pauline Prior

Eind 1997 startte de Arbeidsinspectie regio Zuid het pilotproject Bijzondere begraafplaatsen. Project 068 richtte zich in eerste instantie op de naleving van de arbo-wetgeving op bijzondere begraafplaatsen in de regio Zuid. In totaal bezocht de dienst 25 begraafplaatsen.

Bekijk het volledige artikel

Monumentendag

Op 11 september 1999 vond de Open Monumentendag plaats. Dit jaar stond deze dag geheel in het teken van Monumentaal Groen. Uiteraard waren er ook veel begraafplaatsen die extra activiteiten organiseerden. De Begraafplaats nam een kijkje in Leeuwarden, Haarlem en Rotterdam.

Een enthousiaste meid in Gouda

© Pauline Prior

Een vrouw als beheerder van een begraafplaats - het is nog steeds een zeldzaam beeld in Nederland. Maar op algemene begraafplaats IJsselhof in Gouda zwaait Jos de Feijter vanzelfsprekend de scepter. "Ik werd aangenomen omdat de gemeente wel eens wilde zien hoe een enthousiaste jonge meid de zaak zou runnen. Het is goed uitgepakt."

Bekijk het volledige artikel

Een Syrisch Orthodoxe begraafplaats in het Twentse Losser

© Pauline Prior

Op begraafplaats St. Ephrem der Syriër Klooster in het Twentse Losser, vlakbij de grens met Duitsland, liggen tweehonderdtachtig mensen begraven, allen afkomstig uit de Syrisch Orthodoxe gemeenschap. De koop van het klooster in 1981 en de aanleg van de begraafplaats was een hoogtepunt voor deze gemeenschap.

Bekijk het volledige artikel

"Beginners weten soms van toeten noch blazen"

© Jan van Dennenburg

Begraafplaatsbeheer en passie. Als die combinatie mogelijk is, zou hij als 'one-liner' niet misstaan bij Willem Zaalberg, de bedrijfsconsulent van de LOB.

Bekijk het volledige artikel

Uniforme bewegwijzering naar begraafplaatsen

© Wim Zaalberg

"Voor de nabestaanden was er helaas bitter weinig geregeld." Midden jaren tachtig gebruikte de Stichting Ideële Reclame (SIRE) deze slogan bij een campagne om allerlei zaken rond de eens onvermijdelijk dood beter en reeds bij leven te regelen. In diezelfde periode kwam een uniforme bewegwijzering naar begraafplaatsen tot stand, dankzij een initiatief van de werkgroep Begraafplaatsen en Crematoria van de Vereniging Stadswerk Nederland, in samenwerking met de ANWB en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit bestaat uit een pictogram, een klein en een groot kruis, gevolgd door de naam van het crematorium of de begraafplaats.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in zijn Vraagbaak weer veel interessante vragen en antwoorden, ditmaal over diefstal van een grafsteen, zinken binnenkisten en herbegraven. In nieuwe producten en diensten o.a. een duwrolstoel. De column van Marie-Louise Meuris gaat over kraaien en konijnen. Verder veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.