De Begraafplaats

September 2008

Zeeuwse brand

© Astrid Ghering

Op kerstavond 2007 kwamen bij een brand in het woonhuis boven een Chinees restaurant in Arnemuiden vier meisjes om het leven. Een ramp waarbij diverse gemeente-ambtenaren intensief betrokken waren, zoals de beheerder van de begraafplaats waar de meisjes begraven werden. Hij en de ambtenaar Openbare Veiligheid vertellen over hun ervaringen tijdens en na de ramp.

Bottenschandaal in Ulft

© Harry Perrée

Het lijkt steeds vaker te gebeuren. Begin dit jaar was het weer eens zo ver: een man in Ulft vond botten bij het graf van zijn vader, vond dat de begraafplaats hem niet serieus nam en stapte naar de krant. Een ‘schandaal’ of in ieder geval ongewenst rumoer was geboren. De Begraafplaats probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd en consulent Wim van Midwoud reageert. “Neem mensen serieus in hun klacht. Mensen willen hun verhaal kwijt; liever aan de beheerder dan aan een krant.”

Bekijk het volledige artikel

Pas op, een urnenmuur!

© Wim van Midwoud

Wat hebben wij beheerders toch een wonderschone taak. Het in standhouden van die vele pareltjes van begraafplaatsen in Nederland. Bijzondere graven, torenhoge bomen, landschappelijke paden, mooie bermen, noem maar op. Het is toch steeds weer een genot om hier, lopend over deze landschappelijke hoogstandjes waar de historie over je heen buigt, te wandelen en tot rust te komen.

Bekijk het volledige artikel

Gemeenten kijken verder…

© Leon Bok

Steeds meer gemeenten weten hun cultureel en historisch erfgoed op waarde te schatten en steeds vaker krijgen beheerders te maken met het inventariseren en waarderen van grafmonumenten of begraafplaatsen. Leon Bok geeft hier enkele voorbeelden van.

Bekijk het volledige artikel

Rechter: reglement moet direct worden afgegeven

© Mr. W.G.H.M. van der Putten

In dit blad is de afgelopen jaren al vaker gesteld dat kerkelijke begraafplaatsen hun beheersreglement vr de begrafenis in een nieuw graf aan de rechthebbende ter hand moeten stellen. Het later toezenden maakt het ongeldig. De rechter heeft dat onlangs bevestigd. Mr. Willem van der Putten schetst het probleem en doet voorstellen om het op te lossen.

Bekijk het volledige artikel

Tien enthousiaste vrijwilligers

© Pauline Prior

Op de RK Begraafplaats Glanerbrug maken vrijwilligers de dienst uit. Ze worden aangevoerd door Mien Besseler, 75 jaar, die 12 jaar geleden ‘tijdelijk’ in het parochiebestuur werd gevraagd. “Ik wilde graag iets terugdoen voor de gemeenschap.”

(Nog) geen eeuwige grafrust in Hoogeveen

© Gerda Nater

Hoogeveen gaf haar burgers vorig jaar inspraak bij het bepalen van het begraafplaatsenbeleid. Daarbij leverde vooral de discussie over ruimen en eeuwige grafrust veel vuurwerk op. De gemeenteraad heeft inmiddels een besluit genomen, maar het laatste woord lijkt er nog niet over gezegd.

Het laatste taboe: grafsteen op Marktplaats

© Anja Krabben

(Bijna) alles mag in het openbaar verhandeld en gekocht worden, behalve een grafsteen. Er is een soort ongeschreven afspraak (morele code) dat oude, van geruimde graven en niet opgehaalde grafstenen op E-bay of Marktplaats niet te koop worden aangeboden.

Bekijk het volledige artikel

Leerdamse tarieventabel schept duidelijkheid

© Rob Bruntink

Eigenlijk had hij gedacht dat het al wel zou bestaan: een tarieventabel waarin alle prijzen van de verschillende graven en diensten die een begraafplaats aanbiedt op overzichtelijke wijze gerangschikt zouden zijn. Een ronde langs een aantal gemeentelijke websites maakte hem echter duidelijk dat dat niet het geval was. En dus besloot hij er zelf n te maken.

Bekijk het volledige artikel

Verder:

Wonen op de begraafplaats in Zwolle.Op de foto-middenpagina’s: Herfst in Winterswijk. Foto: Pauline Prior.Grafstenen op marktplaats. Column van hoofdredacteur Anja Krabben.In Ter Navolging: Leerdamse tarieventabel schept duidelijkheid.In Beroemd begraven het graf van Leonard Antonij Springer in Bloemendaal.Jurist mr. W.G.H.M. van der Putten behandelt in de Vraagbaak o.a. vragen over ruimingskosten, BTW en voorschriften plaatsen graftekens.En veel nieuws, zowel van de LOB zelfs als van diverse begraafplaatsen in het land.De Begraafplaats verschijnt vier keer per jaar. Het winternummer komt uit in december 2008, week 49.